![](/media/lib/176/n-whisky-f6f0f378f305108d8887da7ddcc38470.jpg)
Dizajnerskie wydobywanie smaku
10 października 2013, 13:36Prof. Charles Spence z Uniwersytetu w Oksfordzie zbadał 300 osób i wyliczył, że otoczenie ma o wiele większy wpływ na smak, niż się zakłada. Whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10% słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20%.
![](/media/lib/153/n-brazowekarly-c4f4f2680c93a810b9a06767cf779b40.jpg)
Pierwsza prognoza pogody dla brązowych karłów
8 stycznia 2014, 12:19Amerykańscy astronomowie zaprezentowali pierwszą w historii prognozę pogody dla najbliższego nam układu 2 brązowych karłów WISE J104915.57-531906.1. Biorąc pod uwagę fakt, że z nieba miały tam spadać ciekłe żelazo i śnieg z gorącego piasku (o możliwych wyładowaniach atmosferycznych i huraganie nie wspominając), trudno byłoby znaleźć kogoś, kto chciałby się tam znaleźć.
![](/media/lib/139/n-fala-70b95dc894fa09bae36c512f1fd9e8aa.jpg)
Odpowiada za rybi zapach ryb i ogranicza głębokość ich występowania
4 marca 2014, 11:37Poniżej 8200 m nie widuje się ryb, a teraz naukowcy zyskali fizjologiczne wyjaśnienie tego zjawiska. Powodem jest N-tlenek trimetyloaminy (ang. trimethylamine N-oxide, TMAO), który nie tylko odpowiada za rybi zapach, ale i stabilizuje białka komórek. Bez TMAO proteiny uległyby zniekształceniu przez ciśnienie i przestałyby działać.
![](/media/lib/196/n-1192720527_555551-27cd1cf9d542c832a7c1c27f2b0e6b30.jpeg)
Oporne dzieci kluczem do szczepionki na malarię?
23 maja 2014, 10:32Grupa naturalnie odpornych na malarię dzieci z Tanzanii pomaga naukowcom w stworzeniu nowej szczepionki.
![](/media/lib/135/n-usmiech-392c5d3a59063976852765fa02c1f977.jpg)
Komu szkodzi zbyt dużo uśmiechu?
8 sierpnia 2014, 06:43U pewnych ludzi uśmiechanie się, które ma zamaskować negatywne emocje bądź wywołać szczęście, może wywołać skutek odwrotny do zamierzonego, doprowadzając do pogłębienia smutku czy złego samopoczucia.
![](/media/lib/206/n-guz-7581ca6c052ff4f3440174978a251434.jpg)
Zdemaskowano ukrytą subpopulację komórek czerniaka
22 października 2014, 11:23Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Północnej Karoliny odkryli populację komórek czerniaka, która ukrywa się w naczyniach krwionośnych guzów. Komórki te naśladują nienowotworowe komórki śródbłonka.
![](/media/lib/110/n-biurowiec-95a54a62fea085d7d10c953182f65857.jpg)
Plusy i minusy tendencji do poczucia winy
29 grudnia 2014, 13:11Osoby z nasiloną tendencją do poczucia winy są wartościowymi członkami zespołu, ponieważ lęk przed zawiedzeniem innych sprawia, że starają się wykonać co najmniej swoją część pracy. Ta sama cecha może jednak sprawiać, że nie będą chciały współpracować z ludźmi uznawanymi przez siebie za bardziej kompetentnych.
![](/media/lib/214/n-latte-2756a464ecb31973a50c520601c8fab3.jpg)
Inspirująca pianka latte i piwa
26 lutego 2015, 07:31Latte (ewentualnie cappuccino) to najlepsza kawa dla ludzi, którzy lubią ją mieć ze sobą podczas dojazdów do pracy czy na uczelnię. Dzieje się tak, bo pianka zmniejsza ryzyko wylania napoju z kubka.
![](/media/lib/217/n-mumie-c966d246bf4334f6642cd3617ed11dea.jpg)
Mieszane zakażenia z XVIII w.
9 kwietnia 2015, 10:27Badanie XVIII-wiecznych mumii z krypty kościoła dominikanów w Vácu na Węgrzech pozwoliło ujawnić kilka tajemnic prątków gruźlicy (Mycobacterium tuberculosis).
![](/media/lib/220/n-brazowy-ryz-734f4d6e096a22c681692a3a4db2095e.jpg)
Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów
29 maja 2015, 10:59Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.